Bezuinigen en het taakbeleid: uiterste zorgvuldigheid noodzakelijk

Op veel scholen voor voortgezet onderwijs speelt de vraag hoe bezuinigingen door te voeren die noodzakelijk zijn wegens leerlingenkrimp. Het veranderen c.q. versoberen van het taakbeleid voor personeelsleden is hierbij een vaak voorgestelde optie. Soms wordt echter uit het oog verloren dat het wijzigen van het taakbeleid meer inhoudt dan wat getallen (toegekende uren) wijzigen op papier.

Het belangrijkste aspect om rekening mee te houden is dat er niet alleen instemming nodig is van (een meerderheid van) de personeelsgeleding van de MR of GMR (art. 12, lid 1, sub h Wet medezeggenschap op scholen), maar tevens van een tweederdemeerderheid van het voltallige personeel (art. 8.1, lid 5 CAO VO). Dit geldt in beginsel ook voor zeer kleine wijzigingen in het taakbeleid (zaaknummer 105852, 7 februari 2014). Zonder deze instemming van een tweederdemeerderheid kunnen er geen wijzigingen in het taakbeleid plaatsvinden.

De werkgever heeft op dit gebied een zware motiverings- en verantwoordingsplicht. Voorgestelde wijzigingen moeten met het voltallige personeel besproken worden en vervolgens zal er op enige wijze een stemming moeten worden gehouden onder het voltallige personeel. De te volgen gang van zaken moet zijn vastgelegd in een speciaal hiervoor vastgesteld reglement. Uiteraard geldt dat de werkgever overtuigend moet kunnen aantonen dat dit proces goed is doorlopen.

Verder omvat het taakbeleid niet alleen de uren die aan (categorieën van) taken worden toegekend, maar ook (school)specifieke regelingen voor verlaging van de werkdruk voor bijvoorbeeld oudere docenten (zaaknummer 106592, 11 juni 2015). Dit soort regelingen kan dus eveneens niet zomaar worden gewijzigd. Het is verstandig dit in het oog te houden en het taakbeleid integraal en zorgvuldig te behandelen.

Er zijn nog meer eisen die voortvloeien uit de wet, CAO, en de eisen die worden gesteld aan goed bestuur en goed werkgeverschap. Wij kunnen u als schoolbestuur of schoolleider hierbij ondersteunen. Ook medezeggenschapsraden, organisaties van personeelsleden en individuele personeelsleden kunnen wij adviseren.